Tuotteiden takuu, huolto ja hoito

Laukut

Sulokkaan laukuilla on yhden vuoden takuu, joka kattaa metalliosien rikkoutumisen, laukun valmistusvirheen, lenkkien tai hihnojen rikkoutumisen.

Omakustanteisen huollon piiriin kuuluu vahingonteko tai normaali kuluminen; naarmut, rypyt ja pehmeneminen kuuluvat nahan luonteeseen. Nahka muuttuu ja patinoituu käytössä (etenkin kasviparkkinahka tummenee ajan saatossa).

Uusi tuote voi olla jäykkä, koska useat nahat ovat paksuja. Vuosien mittaan nahka hiukan vetristyy käytössä ja laukku aukeaa rennommin. Jotkut nahat voivat olla hyvinkin jäykkiä luonteeltaan. Se tarkoittaa myös sitä, että ne kestävät hyvin kulutusta.

Cat-clutch -mallit

Clutch -mallin laukut tulisi säilyttää paperilla täytettynä, jotta kaunis pulleahko muoto säilyy. Jos clutch kuitenkin ”suoristuu” päädyistä katsottuna, voi paperin sekaan laittaa kosteaa paperia (ei valuvan märkää) ja antaa nahan imeä kosteutta noin vuorokauden, jonka jälkeen vaihtaa kaikki sisuspaperit kuiviin ja antaa laukun ottaa uusi muotonsa toisen vuorokauden.

Lukkokehyslaukut

Kehyslaukkuja ei tarvitse säilyttää paperilla täytettynä, mutta niitä ei saa säilyttää millään tapaa puristuksissa tai mikään ei saa painaa laukkua. Kovitus saattaa kärsiä huolimattomasta säilytyksestä ja laukkuun voi tulla ikävä painauma. Lommon pystyy kuitenkin korjaamaan suhteellisen hyvin vaikka vaatiikin ison työn. Nahkaan saattaa jäädä ryppyjä tai muuta pientä jälkeä vanhan lommon kohdalle, mutta pahimman vahingon yleensä saa aika hyvin häivytettyä.

Huolto

Sulokkaan laukut ovat tehty kestämään kovaakin käyttöä, mutta myös kuluminen on luonnollista. Laadukkaita nahkatuotteita kannattaa huollattaa, koska se pidentää tuotteen ikää ja tuo käyttömukavuutta.

Yleisin Sulokkaan tarjoama huolto on mattapintaisten laukkujen kovavahaus harjakoneella, joka häivyttää naarmuja ja jonka jälkeen laukku on jälleen juhlakunnossa.

Myös itse voi sipaista silloin tällöin laukun pintaan laadukasta kenkävahaa (väritön käy hyvin, Collonil 1909 Wax Polish on hyvä perustuote). Kun uusia naarmuja ilmaantuu voi naarmun päälle sipaista vahaa. Vaha tukkii veden pääsyn nahan sisään ja naarmu ei kastuessaan ole niin arka imemään vettä. Jos laukku kastuu vaikka vesisateessa anna sen rauhassa kuivua. Älä yritä pika kuivata saunassa tai patterin päällä. Se kuivattaa nahkaa. Nahan liikavahaus tai-rasvaus ei ole hyväksi. Silloin nahka muuttuu ”purkkamaiseksi”, jos sitä hölvää jatkuvasti öljyillä tai muilla hoitotuotteilla. Kerran kuussa on aika ihanteellinen vahausväli. Mokkanahalle on omat hoitotuotteensa.

Löystyneitä lukkokehyksiä voi kiristellä tai pallolukkokehyksien pallot voidaan vaihtaa uusiin. Hihnat voivat vuosien kovan käytön jälkeen kulua loppuun ja ne voidaan vaihtaa. Vioittuneet lukkokehykset voidaan vaihtaa uusiin, jos vika ei ole muutoin huollettavissa.

Kovassa käytössä voivat hihnat kulua loppuun ja nekin on mahdollista vaihtaa uusiin. Poikkeuksia ovat tilanteet missä nahkaa ei enää saa. Monesti sesonkiluonteiset nahat (esim. kirkkaat värit) voivat olla sellaisia tuotteita mitä ei saa myöhemmin enää tilattua.

Lakerinahasta voi tahrat pyyhkiä helposti kostealla ja kiillottaa lopuksi ikkuna- tai silmälasiliinalla. Hyvä lakerinhoitotuote on Collonil Lack Polish, mutta tahmeat tahrat lähtevät myös vaikka miedolla fairy-vedellä. Naarmuja ei laadukkaaseen lakeriin herkästi tule, mutta terävän osuessa on se mahdollista. Lakeripinnoitteen naarmuille ei valitettavasti mitään mahda, koska pinnoite on synteettinen. Joskus lakerinahkaan ilmaantuu valkoisia viiruja, jotka muistuttavat naarmuja, mutta eivät kuitenkaan niitä ole. Ne ovat todennäköisesti seinästä tarttunutta maalia, jos laukku on osunut johonkin kulmaan. Nämä jäljet lähtevät varovasti märällä taikasienellä pyyhkimällä. Taikasieni on hiova, joten aika hennolla otteella kannattaa lakerin pintaa pyyhkiä, ettei kiilto samennu.

Vahinkoja voi sattua käytössä; laukku saattaa painua lommolle, siihen voi tulla häiritsevän iso naarmu pintaan tai liian täyteen ahdettu laukku saattaa vioittaa lukkokehystä.

Kasviparkkituote on arka vedelle; Nahka saattaa laskea väriä tai vesi voi jättää jäljen nahkaan. Jäljet saa kuitenkin yleensä häivytettyä jopa kokonaan, joten ei hätää. Vahaus suojaa myös laukkua. Väritön kenkävaha sopii hyvin värillisillekin kasviparkkinahoille. Hyvä esimerkkituote on Collonil 1909 Wax Polish. Mustalle laukulle suosittelen mustaa vahaa.

Kasviparkkinahka on erityisesti sellainen materiaali, joka ei pysy samanlaisena vuodesta toiseen vaan patinoituu käytössä upeasti. Se tummuu ja kiillottuu. Mielestäni tuo on hieno ominaisuus ja kannattaa ottaa huomioon, kun valitsee laukun joka on kasviparkkinahasta.

Kaikki on yleensä korjattavissa. Otathan yhteyttä!

sini.hulkkonen@outlook.com

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *