Tietopaketti erilaisista nahkalaaduista

Nahkaa valmistetaan monenlaisena;

Luonnon omilla aineilla parkittua kasviparkkinahkaa (eri tehtaat käyttävät erilaisia aineksia) joka patinoituu todella upeasti käytössä. Värjäämätöntä kasviparkkinahkaa voi myös värjätä aniliiniväreillä. Käsinvärjätystä kasviparkkinahasta valmistettu tuote on ainutlaatuinen ja upea. Jotkut nahkatehtaat myös öljyävät kasviparkkinahkoja ja näin saadaan entistäkin miellyttävämpi nahka.

Yleisimmin käytetty nahka on kromiparkittu nahka, joka ei ole niin arka vedelle tai laskemaan väriä, mutta nahan mahtavimmat ominaisuudet ovat ”kuolleet” rankempien parkitsemisaineiden myötä, joten se ei ihan niin upeasti patinoidu käytössä. Joskus kromiparkkinahkoja on viimeistelty öljyämällä ja vahaamalla jo nahkatehtaalla ja tämä antaa nahalle takaisin noita upeita ominaisuuksia. 

Mokkanahka on samettinen nahka, joka on halkaistu tai pinta on käsitelty samettisen pehmeäksi. Yleensä haljasnahaksi kutsutaan halkaistun nahan alempaa puoliskoa (lähempänä lihapuolta), joka ei ole ihan niin jämäkkä ja laadukas mitä nahan yläpuoli. Mokkanahalle on omat hoitotuotteensa.

Kromiparkittu lakerinahka on kiiltävää rakastavan valinta. Lakerinahassa on synteettinen korkeakiiltopinnoite. Laadukas lakerinahka on myös kestävää ja aika huoleton veden suhteen. Hyvin kovilla pakkasilla kannattaa harkiten availla laukkua ulkosalla, ettei jäätynyt pinnoite hakea. Itselle ei tuota ei koskaan ole tapahtunut vaikka Joensuussa voi pakkanen paukkua helposti -30 asteessa. Lakerinahkaa ei tarvitse hoitaa juuri mitenkään. Puhdistus ikkuna- tai silmälasiliinalla riittää. Lakerin kiilloitukseen on erillisiä lakerinhoitotuotteita, joilla nahan saa oikein kimaltamaan. Tahmeat tahrat voi puhdistaa vaikka miedolla fairy-vedellä ja puhtaalla rievulla. Oikein laadukkaisiin lakereihin jää joskus valkeita viivoja, jotka näyttävät naarmuilta. Sitä ne eivät kuitenkaan ole vaan todennäköisesti ne ovat seinästä tarttunutta maalia. Ne saa pois kostutetulla taikasielellä hyvin kevyesti hankaamalla. Kannattaa olla hyvin hellä, koska taikasieni voi viedä lakerin kiillon. Sienen puhdistava idea perustuu hiovaan hankaukseen.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *